kahve çekirdeği

Pratik bir şekilde hazırlanabilmesi, lezzeti ve her damak zevkine uygun olma özellikleriyle espresso, kahve çeşitleri arasında en çok öne çıkan içecekler arasında yerini alıyor. İlk olarak 1900’lü yıllarda İtalya’da ortaya çıkan espresso, basınç gücünden yararlanılarak pratik bir şekilde demlenen kahvelerden hazırlanmaktadır. Diğer kahvelerin aksine küçük porsiyonlar halinde servis edilen espresso, tat bakımından oldukça sert ve bir o kadar da yoğun kıvamlıdır.

Kahvenin yaklaşık 1100 yıl önce başlayan yolculuğu günümüzde her köşe başında devam ediyor.  Ama elbette konum ve coğrafi özelliklerin değişmesi kahvenin tadına da yansıyor. Hangi bölgede hangi tip kahveler yetişiyor tüm yöresel kahveleri ve özelliklerini sizlere sunuyoruz. Kahvede Single Origin ( tek köken veya tek kaynak) tanımlaması, onun belirli tek bir üreticiden, aynı hasattan veya bir ülkenin belli bir bölgesinden geldiğini ifade eder. Single Origin kahve, tüm nüans ve karakteristikleri ile geldiği ülkenin botanik zenginliğini, toprağını, yüksekliğini ve güneşini ifade eder. İçtiği kahvenin coğrafyasının, ikliminin ve toprağının izini sürmek isteyen, kahve tutkunlarının vazgeçilmezidir.

Türk kahvesinin çeşitleri arasında en çok bilineni ve tercih edilenleri orta kavrulmuş ve çifte kavrulmuş olanlarıdır. Bu kahve çeşitlerinde belirleyici olan ise kahve çekirdeklerinin kavrulma derecesidir. Uygun çekirdeği bulup, kahve için kullanmaya karar verdikten sonraki en önemli aşama doğru öğütmedir. Türk kahvesi doğrudan suyun içinde ve kaynatılarak yapılan bir kahve türü olduğundan kullanılan çekirdekler olabildiğince ince pudra kıvamında öğütülmelidir.

Dibek kahvesi bir kahve çeşidi değildir, kahvenin öğütülme şeklidir. İçerisinde; Kahve çekirdekleri, Keçiboynuzu, Menengiç, Kakao, Zahter, Krema, Salep bulunan ve kahve değirmenlerinde hazırlanan dibek kahvesinin kıvamı da içerisindeki yağın etkisiyle klasik Türk kahvesine göre daha yoğundur. Türk kahvesine göre daha köpüklü, içerisinde yer alan bitkilerin etkisiyle de daha yumuşak içimli olmasıdır.

Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen menengiç ağacının meyvelerinden üretilen menengiç kahvesi oldukça önemli bir kahve çeşididir.  Diğer kahvelerin aksine menengiç kahvesinin tadı daha odunsu ve baharatlıdır. Bu sebeple tercih eden kişilere farklı bir lezzet ve koku sunar. Gün ışığından uzak nemsiz ve kuru bir yerde muhafaza edilmesi menengiç kahvesinin uzun süre taze olmasını sağlayacaktır.

Kültürü kahve kadar eski ve geleneksel olan salep, kahve ortamlarında özellikle soğuk kış günlerinde ilk akla gelen içecektir. Salebe yumuşaklık veren ve salebin hafif içimli olmasını sağlayan özellikler şüphesiz içinde bulunan bileşenlerde saklı. Salebin içinde nişasta, uçucu yağ, azotlu maddeler ve musilaj yer alır. Salebin faydaları konusunda ise içinde bulunan bu musilaj bileşeninin büyük bir öneme sahip olduğunu görüyoruz. 

Sıcak çikolata veya sıcak kakao, genellikle eritilmiş çikolata veya toz kakao, sıcak süt veya su ve şeker içeren sıcak içecek. İlk çikolata içeceğinin yaklaşık 2000 sene önce Mayalar tarafından yapıldığı düşünülmektedir.

Doğal ortamında güneşte kurutulan bitki ve meyve çaylarımız doğal aroma ve tatlarını daha belirgin alınabilmesi için iri parçacıklar halinde işlemden geçirildikten sonra paketlenerek isteğe göre demlemeye hazır hale getirilmektedir.

Sizi Arayalim